utorak, 19. listopada 2010.

nešto za početak...


Oduvijek je u čovjeku postojala želja da objasni. Svijet oko sebe i svijet u sebi. Da objasni i pronikne u svoj vlastiti nastanak, da razumije kako i od čega se sastoji.
Svaki narod ima svoj mit postanka koji objašnjava kako je sve nastalo, a mnogi se mitovi međusobno podudaraju iako se određene kulture nisu dodirivale. Postoji li onda neka kolektivna svijest ili je riječ jednostavno o načinu poimanja stvari koji je svakom čovjeku svojstven? Ili su svi narodi potekli iz jednog ishodišta? Na to ne mogu sa sigurnošću odgovoriti, ali pisat ću ovdje o sličnostima i razlikama u raznim mitovima, o poganskim običajima koji i danas utječu na našu suvremenu kulturu, o pretapanju starih religija sa kršćanstvom, o legendama i predajama... Zapravo, pisat ću o svemu što mene osobno fascinira i o čemu uživam istraživati.

Neke su mitologije poznatije i opširnije, neke su manje poznate i manje istražene, poput slavenske mitologije koja nema svoj ep i nije zapisivana. Ona se zapravo rekonstruira kroz narodne običaje, toponime, legende i predaje. Mnogi su bogovi preživjeli pokrštavanje sakrivši se iza krinki svetaca, mnoga svetišta poganskim bogovima i danas stoje prekrivena crkvama. Pokrštavanje je i bilo upravo to - prekrivanje onoga što je bilo. Ne iskorjenjivanje, nego prekrivanje. Mnogo je običaja koje je kršćanstvo usvojilo od poganskih religija, pa tako i kićenje bora koje je danas neodvojivo od Božića, farbanje jaja ili pisanica za Uskrs i mnogi drugi. Prije svega moram razlučiti pojmove mitologija i religija - religija je praksa na neki način, u nju ulazi prakticiranje obreda, dok je mitologija ono što je iza obreda, ona objašnjava, priča.

Često mi je u fokusu interesa upravo slavenska mitologija, ali to ne znači da ću samo o njoj pisati. Upravo je ono što povezuje mitologije različitih naroda ono što je fascinantno.

Trudit ću se pisati često i o najrazličitijim stvarima. Ovaj blog sam počela pisati kako bih aktivirala svoj uspavani mozak, podijelila s vama ono što znam i potakla samu sebe da naučim još i da ne prestanem istraživati. Pa...nadam se da će ponešto biti zanimljivo... :)

Nema komentara:

Objavi komentar